,,Grała kuchnia, recepcja i dział techniczny''

Piotr Tuźnik – bramkarz w sezonie mistrzowskim, Szef Kuchni/restauracja Andromeda Alfa,

Waldemar Ziębiński – kapitan drużyny, F&B Manager/Hotel Galaxy,

Agnieszka Góralczyk – Project Coordinator/Jordan Group

 

Agnieszka Góralczyk: Kiedy hotel Galaxy zaczął grać w Biznes Lidze?

Piotr Tuźnik: 2012/2013

Waldemar Ziębiński: 2011.

PT: Sezon zaczęliśmy w lecie.

WZ: W zimie… Graliśmy 3 sezony.

PT: 2

WZ: 3

PT: 2!

Wersje są różne. Już samo wspomnienie i dyskusja o początkach wywołuje emocje…

AG: To ile tych sezonów w końcu graliśmy?

PT: Mistrzostwo zdobyliśmy na hali w 3. sezonie. 5 lat temu było rozdanie nagród.

WZ: Mieliśmy jeden sezon taki naprawdę dobry. Przegraliśmy tylko jeden mecz. Wygraliśmy 2. ligę wtedy. I awansowaliśmy do 1. ligi. Potem było już trochę gorzej. U nas zawsze był problem ze składem. Kończymy pracę o 23, a tam mecze są o 22. Dlatego niestety zrezygnowaliśmy.

***Dzzzz***Dzzzz*** Telefon. Piotr odbiera.

P: Halo. Za chwilę, wywiadu udzielam. A co? 50 osób jeszcze? Na dziś? Pewnie! Nie ma problemu. Bierzemy!

Praca w gastronomii wymaga elastyczności.

AG: A jaka była taktyka? Mieliście jakąś?

PT: Taaak… Byle do przodu (śmiech).

WZ: Taktyki nie było żadnej. Miała być zabawa, no i tak było spontanicznie wszystko.

AG: Czy te rozgrywki wpływają jakoś na Waszą pracę. Czy to spaja zespół?

PT: Na pewno, jak graliśmy w Biznes Lidze to rozmawialiśmy ze sobą więcej, na boisku, na treningu. Mieliśmy treningi jak było ciepło, np. na boisku liceum nr. 8.

WZ: W pracy się tym żyło zawsze. Kiedy zaczynaliśmy, to nie znaliśmy się jeszcze tak dobrze jak teraz. Pracujemy już ze sobą 7 lat. Wtedy to były początki.

PT: Taka gra dobrze wpływa na nowy zespół na pewno, a później to jeszcze lepiej. My mieliśmy taki skład połączony. I kuchnia, i recepcja, i dział techniczny.

AG: Oboje graliście od początku, tak? Kto jeszcze z Wami grał?

PT: Ja, Waldek, Tomek, Norbert, Grzesiek, Bogdan…

Tutaj następuje wyliczanie wszystkich osób, które przewinęły się przez rozgrywki. Bo Biznes Liga angażuje całą firmę. Ludzi z gastronomii, recepcji, działu technicznego…

PT: Zajmowaliśmy różne pozycje na boisku. Na początku bramkarzem był Waldek, a okazało się, że w sezonie mistrzowskim kiedy zdobyliśmy puchar ja broniłem.

I nagle.

WZ: Widzisz 22 grudnia 2011 pierwsze mecze!

PT: No właśnie. A skończyliśmy w dwutysięcznym…

WZ: Trzynastym czy czternastym…

Po dalszych dywagacjach i przy wsparciu internetowym ustaliliśmy. W Biznes Lidze hotel Galaxy grał 4 sezony: jesień/zima 2011/2012 - wiosna/lato 2013. Szczyt formy to jesień/zima 2012/2013 - II Liga D - 1 miejsce!

AG: To przejdźmy teraz z boiska do kuchni. Ty [Piotr Tuźnik] jesteś Szefem Kuchni Andromedy Alfa. Pokuśmy się o takie porównanie gry na boisku do pracy w kuchni.

PT: Też musi być taktyka (śmiech).

WZ: (śmiech) Tak, dokładnie...

PT: Wszyscy pracujemy razem. Przychodzimy razem, czasem wcześniej, czasem później, zależy od tego ile jest produkcji, przygotowania. Mamy zawsze dzień wcześniej rozpisaną listę, co trzeba przygotować na dany dzień, no i zaczyna się praca. Przeważnie staram się, żeby każdy robił każdą rzecz. Ja zazwyczaj zajmuję się mięsami i wywarami. Ktoś robi kluseczki, makaron, warzywa i inne dodatki do dań…

AG: Czyli taktyka jest! To kiedy nowa karta jesienna?

PT: Myślę, że połowa października. Jakiś zarys już jest, brakuje paru pozycji.

AG: A w jaki sposób wymyślasz dania? Przypadkiem, coś cię zainspiruje, szukasz nowych produktów?

PT: I wpadnie, i ktoś z zespołu coś podrzuci, albo zaczynam od mięsa, którego jeszcze nie mieliśmy w karcie. Ogólnie ja lubię smaki słodko-kwaśne. Słono-słodkie. Staram się łączyć różne składniki, które potem tworzą całość.

AG: Zdradzisz jakąś jedną pozycję z nowego menu…

PT: Na pewno będzie krem w fioletowej marchewki. Będzie kurczak supreme, będzie łosoś barwiony burakami z ziemniakiem truflowym. Z deserów zapraszam na mus z kokosa z płynnym nadzieniem mango i czekoladą. I próbuję dzisiaj żeberko wołowe. Szukam warzyw i owoców sezonowych. Teraz w październiku występuje głóg, czarna rzepa, rokitnik, pigwa… Coś tam się zarysowuje. Ciągle jest za mało czasu na pracę twórczą w kuchni.

AG: Zatem zapraszamy w październiku na nową kartę! I na specjalną kolację sylwestrową też.

PT: Dokładnie. Nie zawiedziecie się.

Marcin Kluska

Masz pytania? Porozmawiaj Dyrektor ds. sprzedaży
i marketingu
T: +48 505 165 566 m.kluska@biznesliga.pl Zadaj pytanie

Kamil Dulański

Masz pytania? Porozmawiaj Administracja rozgrywek
T: +48 505 200 998 biuro@biznesliga.pl Zadaj pytanie

Tomasz Duda

Masz pytania? Porozmawiaj Grafika || Video
Social media
Sprzedaż strojów
T: 530 713 312 t.duda@biznesliga.pl Zadaj pytanie
Extraklasa
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
I Liga A
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
I Liga B
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
II Liga A
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
II Liga B
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
II Liga C
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
II Liga D
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
III Liga A
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
III Liga B
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
III Liga C
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
III Liga D
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
III Liga E
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę
III Liga F
Pozycja
Gracz
Mecze
Czer. kartki
Zobacz pełną tabelę